De behandeling

Soorten behandelingen

Je titel komt hier

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Gingivitis

Bij gingivitis is er sprake van een oppervlakkige ontsteking van het tandvlees. De hoofdoorzaak van gingivitis zijn de bacteriën uit tandplaque. Wanneer deze plaque niet voldoende of niet op de juiste wijze wordt verwijderd, kan dit leiden tot gezwollen en bloedend tandvlees. Het tandvlees kan wat losser gaan zitten, waardoor de tandplaque ook net onder de tandvleesrand kan gaan zitten. Als er niet (op tijd) wordt ingegrepen kan dit
overgaan tot parodontitis.

Halitose

Bij halitose is er sprake van een vervelende mondgeur, die bij het verbeteren van de
mondhygiëne niet weggaat. Parodontitis kan hier een oorzaak van zijn, maar het kan ook zijn dat er bacteriën in de mond aanwezig zijn die op een andere manier aangepakt moeten worden. Twijfelt u hierover, kom dan langs om de mondgezondheid te laten controleren.

Kinderen

Het melkgebit van kinderen is extra kwetsbaar voor gaatjes. Dit komt doordat het glazuur van het melkgebit minder sterk is. Een gezond blijvend gebit begint al bij het melkgebit. Wanneer er goed wordt gepoetst en de kans op gaatjes in het melkgebit klein is, zal dit ook resulteren in
een gezonder blijvend gebit. Met de juiste aansturing en eventueel het bijhouden van een voedingsdagboek, kan de mondgezondheid al enorm verbeteren.
Kinderen tot 18 jaar kunnen kosteloos naar de mondhygiënist, dit wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering.

Angst

De meeste mensen vinden het onprettig om naar de tandarts of mondhygiënist te gaan. Het zijn vreemde geluiden, je weet niet wat er gaat komen en je moet jezelf volledig overgeven. Toch is het aan te raden om juist heen te gaan, vaak om problemen voor te zijn of om op tijd op te sporen. Mocht er veel angst zijn voor de behandeling, geef dit dan van te voren aan. Er is rekening mee te houden tijdens de behandeling en eventueel kan er wat meer tijd worden ingepland. Alles is bespreekbaar.
Zelf vertel ik altijd duidelijk wat ik doe en wat er tijdens de behandeling te verwachten is. Daarnaast laat ik ook veel ruimte voor degene in de stoel om aan te geven wanneer iets even niet gaat of een korte pauze ingelast moet worden. Lukt een behandeling niet in één keer? Geen probleem, dan maken we het op korte termijn verder af.

Je titel komt hier

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Gingivitis

Bij gingivitis is er sprake van een oppervlakkige ontsteking van het tandvlees. De hoofdoorzaak van gingivitis zijn de bacteriën uit tandplaque. Wanneer deze plaque niet voldoende of niet op de juiste wijze wordt verwijderd, kan dit leiden tot gezwollen en bloedend tandvlees. Het tandvlees kan wat losser gaan zitten, waardoor de tandplaque ook net onder de tandvleesrand kan gaan zitten. Als er niet (op tijd) wordt ingegrepen kan dit overgaan tot parodontitis.

Halitose

Bij halitose is er sprake van een vervelende mondgeur, die bij het verbeteren van de
mondhygiëne niet weggaat. Parodontitis kan hier een oorzaak van zijn, maar het kan ook zijn dat er bacteriën in de mond aanwezig zijn die op een andere manier aangepakt moeten worden. Twijfelt u hierover, kom dan langs om de mondgezondheid te laten controleren.

Kinderen

Het melkgebit van kinderen is extra kwetsbaar voor gaatjes. Dit komt doordat het glazuur van het melkgebit minder sterk is. Een gezond blijvend gebit begint al bij het melkgebit. Wanneer er goed wordt gepoetst en de kans op gaatjes in het melkgebit klein is, zal dit ook resulteren in een gezonder blijvend gebit. Met de juiste aansturing en eventueel het bijhouden van een voedingsdagboek, kan de mondgezondheid al enorm verbeteren. Kinderen tot 18 jaar kunnen kosteloos naar de mondhygiënist, dit wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering.

Angst

De meeste mensen vinden het onprettig om naar de tandarts of mondhygiënist te gaan. Het zijn vreemde geluiden, je weet niet wat er gaat komen en je moet jezelf volledig overgeven. Toch is het aan te raden om juist heen te gaan, vaak om problemen voor te zijn of om op tijd op te sporen.
Mocht er veel angst zijn voor de behandeling, geef dit dan van te voren aan. Er is rekening mee te houden tijdens de behandeling en eventueel kan er wat meer tijd worden ingepland. Alles is bespreekbaar. Zelf vertel ik altijd duidelijk wat ik doe en wat er tijdens de behandeling te verwachten is. Daarnaast laat ik ook veel ruimte voor degene in de stoel om aan te geven wanneer iets even niet gaat of een korte pauze ingelast moet worden. Lukt een behandeling niet in één keer? Geen probleem, dan maken we het op korte termijn verder af.

Je titel komt hier

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Parodontitis

Wanneer er niet op tijd iets aan gingivitis wordt gedaan, kan dit leiden tot parodontitis. De oppervlakkige ontsteking die reeds aanwezig was, breidt zich verder uit tot onder het tandvlees. Het tandvlees gaat nog wat losser zitten en de ruimte tussen tand en tandvlees
verdiept zich. Zo ontstaan pockets. Een gezonde pocket (of sulcus) is zo’n 2 a 3mm diep, terwijl bij parodontitis de pockets vaak al dieper zijn dan 5mm. Bij deze dieptes raakt de balans kwijt in de bacteriesamenstelling, omdat de plaque uit deze dieptes niet meer zelf te verwijderen is. De plaquelaag groeit uit tot een pathogene samenstelling. Doordat parodontitis vaak een pijnloos proces is, wordt de noodzaak tot behandelen niet altijd gevoeld. Echter, de bacteriën kunnen ongestoord hun gang gaan. Wanneer de bacteriën langere tijd aanwezig zijn, kunnen zij zorgen voor botafbraak en blijvende weefselschade. Op tijd ingrijpen is dus belangrijk voor een zo goed mogelijk herstel De behandeling van parodontitis is uitgebreider. Hiervoor volgt een zogenaamd ‘paro-traject’.
Op de website van de Nederlandse Vereniging voor Parodontologie vindt u meer informatie hierover. Ook kunt u hier klikken om direct het bestand te bekijken.

Gevoelige tanden

Iedereen kent het wel, het koude gevoel aan de tanden na het eten van een ijsje!
Temperatuurverschil voelen is normaal, maar wanneer dit extreem is, is er vaak meer aan de hand. In de meeste gevallen komt de gevoeligheid door blootliggende tandhalzen. Dit kan komen door te enthousiast poetsen, waardoor poetstrauma is ontstaan. Ook kan het ontstaan door parodontale behandeling. Wanneer de tanden erg gevoelig zijn, is het goed om te kijken naar de oorzaak. Vaak is er een passend advies of behandeling om de gevoeligheid te laten
afnemen.

Verdoving

Een behandeling bij de mondhygiënist hoeft niet pijnlijk te zijn. Onder plaatselijke verdoving kan de behandeling plaatsvinden. Bespreek de wensen omtrent verdoving voorafgaand aan de behandeling, zodat hiermee rekening kan worden gehouden. Ook bestaat de optie om alleen de oppervlakken licht te verdoven met een verdovende gel. (oppervlakte verdoving). Dit kan net de scherpe randjes van de behandeling af halen. Ook kan dit prettig zijn bij gevoelige tanden/blootliggende tandhalzen. Een verdoving is niet zonder risico. Geef van te voren altijd aan of er bijzonderheden of wijzigingen zijn in de medische anamnese. Ook bij problemen in het verleden na een tandartsverdoving is het belangrijk om dit door te geven.
Verdoving tijdens de zwangerschap wordt afgeraden. Geef zwangerschap ook altijd van te voren aan!

Niet nagekomen afspraak

Na het maken van een nieuwe afspraak wordt er (indien aanwezig) een e-mail met afspraak bevestiging gestuurd naar uw e-mailadres. Daarnaast wordt er voor de behandeling een automatische herinnering gestuurd naar dit zelfde e-mailadres. Dit zijn service berichten.

Mocht hier onverhoopt iets in mis gaan, kunnen hier geen rechten aan worden ontleend. U bent zelf verantwoordelijk voor de gemaakte afspraak. Indien u bent verhinderd, dient u dit minstens 24 uur van te voren aan te geven. Bij het niet aanwezig zijn op de gemaakte afspraak, of het te laat afzeggen van de gemaakte afspraak, ben ik genoodzaakt de gereserveerde tijd in rekening te brengen. Dit wordt niet vergoed door de zorgverzekering.

Eerste bezoek

Bij het eerste bezoek bespreek ik allereerst de gezondheidsvragenlijst met u. Als er niks aan
de hand is, kunnen we er vlot doorheen. Tevens vind ik het belangrijk om te weten wat voor
behandelingen er in het verleden hebben plaatsgevonden. Ook is er ruimte om klachten en/of
wensen te bespreken.  Klik hier om direct de gezondheidsvragenlijst te openen. Ik verzoek u deze vooraf ingevuld mee te nemen naar het eerste bezoek. U mag het vooraf ook naar mailen:
info@demondhygienistgroningen.nl Naast de gezondheidsvragenlijst vraag ik u ook het toestemmingsformulier in te vullen. Dit is  voor het verwerken van uw persoonsgegevens en AVG. Deze vindt u hier Om een goed beeld te krijgen van de conditie van het tandvlees, meet ik het tandvlees op. Dit doe ik met een heel klein meetlatje, de pocketsonde. Dit is een verplicht onderdeel, want alleen op deze manier weet ik in wat voor conditie het tandvlees verkeert en wat hiervoor de
juist passende behandeling zal zijn. Afhankelijk van de score die uw tandvlees krijgt, bespreek ik de behandeling en gaan we aan de slag. Bij behandelingen die boven de €150,- zullen uitkomen, zal ik een begroting meegeven.

Preventie

Beter voorkomen dan genezen, zo luidt het gezegde. Voor preventieve mondzorg geldt
precies hetzelfde. Met de juiste tips en trucs kan ik u helpen om de mondhygiëne op dusdanig
niveau te krijgen, zodat de kans op ontstekingen en/of gaatjes tot een minimum wordt
gebracht.
Preventie is dit de basis en het belangrijkste wat ik u kan meegeven.
In de praktijk werk ik met verschillende merken elektrische borstels, ragers en tandenstokers.
De ragers gebruik ik van het merk Tepe, welke een ruim assortiment heeft.
Zowel de ragers als tandenstokers verkoop ik ook in de praktijk.
Prijzen:
– Ragers per blister*: € 4,39
– Tandenstokers       : € 1,99
* In een blister verpakking zitten 6 ragers
Voor de ragers heb ik een spaarkaart systeem. Bij een volle kaart (aanschaf van 10 pakjes
ragers), krijg je een pakje ragers cadeau.

Nieuw! GBT-behandeling

Sinds kort ben ik gecertificeerd GBT- professional. GBT staat voor Guided Biofilm Therapy. Het is een geavanceerde manier van gebitsreiniging en mondhygiëne die zich richt op het
verwijderen van tandplaque en biofilm van de tanden en het tandvlees. GBT maakt gebruik van een combinatie van moderne technologieën en technieken om grondige en effectieve reiniging te bereiken.

De stappen van een GBT-behandeling zijn:

  • Biofilm detectie: Door middel van een plaquekleuring wordt de aanwezigheid van
    tandplaque en biofilm op de tanden zichtbaar gemaakt. Dit helpt mij om gebieden te
    zichtbaar te maken die extra aandacht nodig hebben.
  • Airflow: Deze manier van reinigen omvat het gebruik van een apparaat dat een straal
    van water, lucht en fijne poederdeeltjes op de tandoppervlakken spuit. Dit proces
    verwijdert effectief en doelgericht tandplaque, aanslag en biofilm zonder de tanden te
    beschadigen. Het water dat wordt gebruikt is warm!
  • Ultrasone reiniging: Met een ultrasoon tandsteen apparaat wordt door middel van
    hoogfrequente trillingen tandsteen verwijderd en, zo nodig, pockets gereinigd. Ook dit
    gebeurt met dit nieuwe apparaat met warm water.

GBT heeft als doel om uitgebreide mondzorg te bieden door niet alleen zichtbare tandplaque
en tandsteen te verwijderen, maar ook verborgen biofilm en mogelijke bronnen van ontsteking
in de mondholte aan te pakken. Het is een systematische en op bewijs gebaseerde benadering
om de mondgezondheid te handhaven.